Futballtangó

Peruba is beletört az Albiceleste bicskája

2017. október 06. - Pietro87

argper.jpg

Argentína kötéltáncot jár avagy '69 szelleme újra kísért. Pedig Rodolfo D'Onofrio, a River Plate elnöke előre megmondta, hogy bármilyen meccset el lehet vinni a Bombonerába, csak a Peru elleni vb selejtezőt nem. Ő már csak tudhatja, hiszen ott ült a lelátón 48 éve, mikor megtörtént az addig elképzelhetetlen.

Eltekintve az 1938-as, 1950-es és az 1954-es világbajnokságoktól, melyektől az argentin nemzeti csapat visszalépett, csak egyetlen egy olyan vb volt, amelyre nem tudták magukat kvalifikálni a gauchók. Ez az 1970-es mexikói torna volt és lehet, hogy a történelem most több szempontból is ismétli önmagát. 1969 augusztus 31-én Argentínának győznie kellett volna az utolsó fordulóban Peru válogatottja ellen, de e helyett 2-2-re futotta tőlük, így végül a peruiak utazhattak Mexikóba. Argentína pedig az utolsó helyen végzett a hármas csoportban, ahol még Bolívia is jobbnak találtatott tőlük.

Magyar idő szerint a hajnali órákban pedig érkezett az újabb blama: arcpirító 0-0-át játszott az Albiceleste Peru ellen a Boca stadionjában, amellyel már a pótselejtezőt érő ötödik helyről is elsodródott, óriási veszélybe sodorva magát mind ezzel. Messi kapufáig jutott, a helyi kedvenc Benedetto sem tudta megváltani a világot és Papu Gómez is kevés volt. Ráadásul a becserélt Gagónak pár percre rá elszakadt az elülső keresztszalagja, így Sampaoli utolsó variálási lehetősége is mehetett a kukába.

Arcpirítónak tituláltuk a döntetlent, de említsük meg, hogy a találkozó előtt Peru rég nem látott pozícióban, a negyedik helyen állt, edzője pedig az a Ricardo Gareca, aki kívülről-belülről ismerte az ellenfelet és nem mellesleg elismert név Dél-Amerikában. A Vélezzel háromszor nyert bajnokságot 2009 - 2013 között, most pedig lehet elgáncsolta hazája válogatottját az utolsó forduló előtt. Peru az egy pontért jött és a feladatot tökéletesen végrehajtotta. Olykor voltak helyzetei, de Argentína csak magát okolhatja, hogy egyszer sem tudott betalálni a szenzációsan védő Gallese kapujába. Máskor a perui védők állták hősiesen az argentin rohamokat.

arg_per0-0.jpg

Óriási volt a csalódottság a lelátón

Miközben pedig a csapat gyenge pontjainak titulált védelem és a kapus is hozza a kötelezőt, immár sokadszorra mond csődöt a támadójáték. Sampaoli még nem nyert tétmeccset: döntetlen Uruguayban (0-0), Venezuela (1-1) ellen otthon és immár Peru (0-0) ellen is. Sampaoli jobb választás, mint Bauza, de a váltás talán túl későn jött. Illetve felvetődik a kérdés, hogy Gareca - aki csodát művel a peruiakkal -, miért náluk kötött ki és miért nem az argentin kispadon. Sampaolit pedig abban lehet hibáztatni, hogy hiába, hogy nem ment sem Dybalával, sem pedig Icardival korábban, maradhattak volna a kezdőben. És persze ott áll az örökös Higuaín-téma is. Amióta ő nincs a keretben, mintha kissé visszanyalna az a bizonyos fagyi. Jól tudjuk, hogy Pipita a nagy tét alatt képes összerogyni, de ilyen gólínséges időszakban kellene egy rutinos csatár. Kellene egy Gonzalo Higuaín, akinek ha nem megy, jöhet Icardi a helyére, vagy Benedetto. De most valamiért Benedettónak kellett kezdenie, akinek így legalább már három válogatott mérkőzés van a neve mellett.

Az Albiceleste 2016. március 24-én nyert utoljára idegenben a selejtezőben, még Chile ellen 2-1-re.

Eddig csupán két alkalommal tudott győzni Argentína Ecuadorban vb-selejtezőkön: 1960. december 4-én 6-3-ra és 2001. augusztus 15-én 2-0-ra.

Messiéknek most van feladva a lecke igazán és azt a bizonyos alsóneműt is rendesen fel kell kötniük, mert több kifogás, több bukott pont már nem fér bele. A harangokat így is vészesen kongatják szerte Argentínában, de egy újabb nyeretlen mérkőzéssel gyász borulna az országra és a bajnokik előtt egy perces néma csenddel emlékeznének arra, hogy a válogatott lemaradt Oroszországról. A Sampaoli-csapat jövő szerdán, magyar idő szerint 1:30-kor lép pályára a vb-ről épp most lecsúszó Ecuador ellen idegenben, ahol csak is a győzelem mentheti meg őket biztosan. Az újabb döntetlennel csak matematikázni lehetne és szurkolni, hogy a Peru – Kolumbia meccsen kedvező eredmény szülessen. Kolumbiában a hajrában két gólt is szerző és ezáltal 2-1-re nyerő paraguayiak közben otthon fogadják Venezuelát és papíron borítékolható a három pontjuk. Míg az Ecuadort szintén a meccs végén begyűrő chileiek Brazíliába utaznak, ahol a legfőbb kérdés, hogy a vendéglátók milyen kezdőt pakolnak fel a pályára és hány százalékot fognak magukból kiadni.

pasion.jpg

Argentína a selejtező során már többször is eljátszotta az esélyét, de a sors mindig kínált neki egy újabb lapot. Szerdán az utolsót fogják a kezébe adni és még ennyi bukdácsolás után is hihetetlen, de még mindig a kezükben van a saját sorsuk. Viszont ezzel végre élni is kellene!

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr9612935433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása